Cultura organizațieiEchipa BF

Într-o societate în care schimburile economice domină adesea peisajul, companiile care își ghidează acțiunile după o viziune mai amplă decât simpla cifră financiară sunt extrem de rare. În limbajul corporatist, aceste entități sunt cunoscute sub numele de "companii cu o misiune bine definită".

Pentru indivizii care fac parte din aceste companii, "misiunea" reprezintă validarea scopului pe care îl susțin prin intermediul muncii lor. Este despre a face ceva care are o semnificație reală, despre a se implica într-un mod care să facă o diferență dincolo de cifrele din bilanțul financiar.

De-a lungul timpului, devenirea unei astfel de companii a fost un proces lung și deseori presărat cu scepticism din partea liderilor de top. Aceștia erau obișnuiți să se concentreze asupra generării de valoare economică, acordând puțină atenție construirii unei culturi organizaționale în care misiunea să fie inspirațională.

De obicei, momentul în care liderii de top încep să îmbrățișeze ideea de a conecta oamenii din organizație la misiune apare într-un context de criză, atunci când sunt puși în situația de a găsi modalități noi de a motiva angajații și de a spori performanța lor. În acest moment, relația dintre angajat și companie este adesea una strict tranzacțională. Angajatul primește un salariu în schimbul muncii prestate, iar când performanța scade, compania apelează la stimulente sau la sisteme de control pentru a remedia situația.

Desigur, cel mai sănătos mod de abordare este să se evite ajungerea la acest punct și să se construiască treptat o filosofie de lucru axată pe misiune.

Din experiența noastră în proiecte și din studiile privind bunele practici din industria brandingului, am identificat 6 pași esențiali în construirea unei organizații orientate către misiune.

Descoperă Misiunea: Unul dintre miturile legate de misiune este că trebuie creată de o echipă, preferabil de creativi, pentru a suna inspirațional. Misiunea nu trebuie inventată. Ea există oriunde un grup de oameni lucrează împreună pentru un scop comun. Poate fi descoperită printr-un proces colectiv de creație și, mai important, trebuie să inspire fiecare decizie importantă a companiei.

Menține Misiunea în Prim-plan: A avea o misiune bine definită nu înseamnă nimic dacă nu este pusă în centrul acțiunilor de afaceri. Este necesar să o menținem constant în atenția organizației, să o integrăm în fiecare conversație și decizie. Conducerea are responsabilitatea de a valida autenticitatea misiunii prin asumarea ei în toate aspectele decizionale.

Încurajează Dezvoltarea pe Baza Misiunii: Evoluția prin învățare este esențială în viața fiecărui angajat. Este important ca planurile individuale de dezvoltare să se alinieze cu misiunea organizației. De asemenea, angajații ar trebui să poată lega propria lor misiune personală de scopul organizației, nu doar la nivel declarativ, ci și în luarea deciziilor.

Transformă Middle Management în Campioni ai Misiunii: Puterea exemplului este crucială pentru crearea unei organizații dedicate misiunii. Middle managementul joacă un rol cheie în acest proces și trebuie să înțeleagă profund misiunea, să facă legătura între misiunea lor personală și cea profesională și să o aplice în decizii concrete.

Conectează Misiunea cu Angajații din Linia de Front: Leadership-ul de sus în jos este important, dar angajarea întregii organizații face diferența. Acesta este momentul în care acțiunile interne devin dovezi palpabile pentru membrii organizației. Crearea de reprezentări vizuale și materiale de susținere nu numai că ajută la înțelegerea mesajului din spatele misiunii, dar, mai important, favorizează încorporarea ei în cultura organizațională.

Răspândește Misiunea cu Energie Pozitivă: Identifică agenții schimbării, persoanele cu o atitudine optimistă care pot inspira pe ceilalți în mod natural. Acești indivizi sunt esențiali în orice schimbare a culturii organizației. Creați împreună cu ei o rețea de "fani" ai misiunii și implicați-i în proiectarea și implementarea proceselor de schimbare. Cu cât înțeleg mai profund sensul misiunii, cu atât mai mult vor contribui la un mediu de lucru energizat, vor împărtăși idei și vor oferi feedback constructiv.

Studiile demonstrează cu certitudine legătura dintre angajamentul angajaților față de o cauză pe care o servesc prin munca lor și performanța financiară a companiei. Misiunea influențează sănătatea financiară și competitivitatea unei companii. Atunci când oamenii găsesc înțeles în munca lor, ei își dedică cu pasiune energia și devotamentul, ceea ce duce la progres și contribuții mai semnificative.