Strategia de continut: continut relevant pentru client si eficient pentru companieBF Team
În zilele noastre, brandurile trăiesc sub presiunea fantastică de a crește constant cantitatea de conținut, de a utiliza multiple canale, de la bloguri, websites pană la social media și multe altele care abia s-au născut.

În zilele noastre, brandurile trăiesc sub presiunea fantastică de a crește constant cantitatea de conținut, de a utiliza multiple canale, de la bloguri, websites pană la social media și multe altele care abia s-au născut.
Volumul conținutului creat de multe branduri din zilele noastre depășește cu mult volumul conținutului creat în urma cu mulți ani de către publicațiile de business. Însă, brandurile nu sunt nici agenții de știri și nici studiouri de producție video. In toata aceasta nebuloasa creata in jurul nevoii de conținut, echipe întregi din organizații se străduiesc sa faca managementul de resurse, de oameni, de instrumente, de procese și mai presus de toate, să definească și să pună în practica o strategie de conținut.
Lipsa unei strategii de conținut coerentă și consistentă poate avea un impact negativ asupra întregului mix media (paid, owned și earned), prin irosirea de timp, bani si resurse.
Ce este Content Strategy?
Content Strategy este un plan care determina modul în care o companie trebuie să genereze și să folosească conținutul pentru a răspunde nevoilor consumatorilor, sau a rezolva o problema a acestora, astel incat compania să-și îndeplinească obiectivele de business.
Este un ghid care permite fiecărei părți dintr-o organizație, care produce conținut, sa o faca respectând aceleași criterii și urmărind același scop final de business.
Cu ajutorul Content Strategy, organizația va putea răspunde la trei întrebări fundamentale: pentru cine cream conținut, ce sperăm că vom realiza cu acesta și cum vom reuși sa livram acest conținut.
Procesul nostru de creare Content Strategy
Strategia de conținut o dezvoltăm pornind de la consumator, analizând obiceiurile acestuia de a consuma conținut online, preferințele de consum în termen de formate, device-uri, de timp și care sunt sursele sale de informare, pentru a-si rezolva problemele.
Ținem cont în acest proces de momentul în care consumatorul se afla în asimilarea conținutului. Dacă este într-o etapa inițială, de conștientizare sau dacă este într-o etapă superioară de decizie pe baza conținutului.
Pentru a crea o strategie de care sa beneficieze întreaga organizație, implicăm fiecare stakeholder din interiorul organizației pentru care conținutul este important. De la echipa de e-commerce, la echipa de web development, social media și pana la echipa care creează produse. Rolul strategiei fiind acela de a identifica acel tip de conținut care poate răspunde atât nevoilor interne, de business, cat si nevoilor consumatorului.
Parte din strategie este și analiza modului actual în care se dezvolta, distribuie și inmagazineaza conținutul. Se identifică astfel ineficiente în producerea și livrarea conținutului și posibile soluții de integrare a platformelor utilizate, acestea fiind informații de bază pentru etapele de punere în practică a strategiei: Content Development și Content Marketing.
Cand ai nevoie de Content Strategy?
Cand organizatia lucrează sub presiunea constantă a creării unei cantități mari de conținut și de calitate, difuzat pe multiple canale.
De cele mai multe ori, în această situație se supralicitează importanța unor KPI’s precum page views, likes sau shares, in detrimentul deservirii clienților și a obiectivelor de brand și business.
Cand în organizație există multiple echipe care au idei diferite în ce privește rolul conținutului și despre cum ar trebui acesta sa sune.
Fiecare echipă are obiective diferite, ceea ce face posibil ca obiectivul final de brand și de business sa fie afectat.
Cand datele despre audientele brandului sunt dispersate.
În acest caz, datele despre consumatori se afla înmagazinate în diverse formate digital, analog, în cadrul unei aplicații CRM, on web analytics, în baze de date deținute de third parties, platforme e-commerce, aplicații de newsletter etc. Fiecare departament, marketing, vanzari, product, utilizează instrumente diferite de colectare și depozitare a insight-urilor de consumator, ceea ce face sa nu existe o viziune comuna asupra consumatorului, pe baza careia compania să poată stabili o strategie de conținut.
Beneficiile Content Strategy
- Alinierea echipelor companiei în jurul unei viziuni comune și a unei strategii de generare și folosire a conținutului, necesare sustinerii obiectivelor de brand și de business
- Crearea unei experiențe unitare a consumatorului cu brandul
- Minimizarea pierderilor datorate ineficientei în crearea de conținut și în alocarea resurselor necesare generării acesteia
- Crearea unui conținut relevant mesajului de brand și obiectivelor de business, livrat unei audiențe largi, într-o varietate de formate și pe diverse canale
SHARE THIS STORY